De krokusvakantie zit er bijna op. Gedaan met kregelige kinderen die niets liever doen dan zich verveeld en vadsig voor de kijkbuis neervlooien. Tenzij je ze met een welgemikte... Euh, laat maar.
Gedaan ook met de verkeersluwe wegen tussen huize Cornelus en pakweg Campus Bijlokehof.Want als er één iets opvalt in de vakantie: wat kun je toch behoorlijk vlot rijden! Toegegeven, de klassieke pijnpunten richting centrum van het land zijn niet allemaal met de hordes latten lovers richting Alpen mee verhuisd. Maar wie zich, zoals ik, een beetje in de periferie van onze zakdoek ophoudt, merkt vast en zeker een verschil.
Conclusie? Scholen zijn de oorzaak van veel verkeersellende. Niet de scholen op zich, natuurlijk. Neen, beste lezer, op zoveel kortzichtigheid zult u mij vandaag niet betrappen. Maar het feit dat veel, zoniet haast al onze landgenoten tussen pakweg 3 en 18 of zelfs 21 jaar zich buiten de schoolvakanties naar hun plaats van onderwijs begeven, leidt toch wel tot een dagelijkse volksverhuizing.
Kunnen we ze niet allemaal op de fiets of de bus krijgen? Ach, de vele amechtige pogingen om dat klaar te krijgen zijn al lang niet meer op één hand te tellen. Neen, beste lezer, de oplossing is véél eenvoudiger. Ze is dermate evident dat er tot nu blijkbaar niemand aan heeft gedacht.
Méér scholen. Véél meer scholen. Er moeten gewoonweg in elk dorp en in elke stad veel meer scholen, hogescholen en universiteiten bijkomen. Scholen, hogescholen en universiteiten die op de koop toe het volledige gamma aan vakken en afstudeerrichtingen aanbieden. Ja, u leest het goed. Hét grote voordeel: onze jeugd hoeft zich helemaal niet meer te verplaatsen naar de dichtstbijzijnde centrumstad om zich optimaal op de toekomst voor te bereiden. Want iedereen zal op minder dan een paar kilometer de volledige waaier onderwijsmogelijkheden aangereikt krijgen.
Waartoe dat zal leiden? Dat is evident: minder verre verplaatsingen, of zelfs minder verplaatsingen tout court. En dus veel minder verkeer op de weg.
Maar dat niet alleen: beeldt u zich eens in wat voor kwaliteit ons onderwijs zal bieden! Want meer onderwijsinstellingen betekent natuurlijk ook véél meer lesgevend personeel. Dat is niet alleen goed om de werkloosheidcijfers op te krikken; de omkaderingscoëfficiënt (excuseer mij het vakjargon - dat betekent het aantal leerlingen/studenten per lesgever) zal ook opzienbarende proporties aannemen. Ja, een haast persoonlijke begeleiding van onze jeugd wordt voortaan mogelijk.
Geef toe: met dit plan slaat onze overheid werkelijk flink wat vliegen in één klap: minder files, minder CO2-uitstoot, een vermindering van de werkloosheid en een generatie jongeren die de kenniseconomie van morgen beter dan ooit gewapend tegemoet kan treden. Dat daar nog niemand eerder aan dacht.
Nu, goed. Het idee is er nu - ik laat het verder aan de bestuurders van ons kleine koninkrijk om het verder te implementeren. Geen dank, trouwens: iedereen met een beetje burgerzin denkt vast wel nu en dan eens na over hoe we onze gezamenlijke toekomst vorm kunnen geven, toch?
PS: Als er dan toch íets moet tegenover staan: een functie als decaan van de Vrije Universiteit Koekelare... Dat lijkt me wel wat.
Afstandsonderwijs via het internet is nog beter !
Posted by: Sidney | March 02, 2009 at 11:03 AM
Ja, maar niet voor elke leeftijd. Een achtjarige alleen thuis, de hele dag aan de pc? Waar zou dat allemaal niet toe leiden? :-)
Posted by: Sergz | March 02, 2009 at 03:50 PM